Výhody zázvoru

Zázvor je velmi populární v Asii, ale počátky jeho popularity najdeme ještě ve starověkém Řecku. V současné době je zázvor nejen populární koření, ale také léčebný prostředek tradiční medicíny. Jedná se o aktivní biostimulátor, regulátor imunity a přípravek na prevenci proti nachlazení a virům – a to nejsou všechny výhody této rostliny. Proč tento zázračný kořen je tak užitečný?

Chemické složení zázvoru

Abychom plně porozuměli výhodám zázvoru, stojí za to seznámit se s jeho vlastnosti. Jako každá rostlina má řadu rozlišujících a užitečných vlastností. Kořen zázvoru je pěstován v jihovýchodní Asii, Jižní Americe a Západní Africe. Zrání rostliny začíná poté, co žloutne a opadává listí. Zázvor se množí oddenky. V divoké formě se v přírodě nevyskytuje.

Chemické složení je indikátorem užitečnosti rostliny. Zázvor je skutečný komplex vitamínů, minerálů, biologicky aktivních látek. Složení zázvoru obsahuje skoro celou periodickou tabulku prvků: Mg, P, Na, Cr, K, Ca, Al, Mn, a také aminokyseliny (threonin, lysin, methionin, valin), tuky (kyselina olejová a linolová) vitamín C, esenciální oleje, škrob, cholin. Avšak, kromě výše zmíněných užitečných prvků, zázvor obsahuje jedinečné komponenty – tsingerol, cineol, tsingiberen, borneol, citral, linalool, bisabolen, kamfen, felandren.

Vlastnosti zázvoru

Kořen zázvoru se často používá k léčbě mnoha onemocnění a prevenci nemocí. Mírná konzumace zázvoru má příznivý vliv na:

  • Trávicí systém: zvýšení chuti k jídlu, stimulace tvorby žaludeční šťávy, normalizace žaludeční sekrece, prevence poruch trávení;
  • Imunitu: má antibakteriální, antiseptické, protizánětlivé účinky, posiluje imunitu, je schopen aktivovat krevní oběh;
  • Detoxikaci organismu: pomáhá odstraňovat toxiny a helminty z těla;
  • Oběhový systém: snižuje hladinu cholesterolu, normalizuje krevní tlak, posiluje oběhový systém;
  • Tonus: poskytuje nárůst síly a energie, je biostimulátor, upravuje duševní a fyzickou aktivitu.

Navíc použití zázvoru snižuje pravděpodobnost tvorby krevních sraženin a rozvoj rakoviny.

Zázvor v lidové medicíně

Lidoví léčitele často doporučují používat zázvor v léčbě mnoha onemocnění. Například zázvor zmirňuje bolesti zubů, umožňuje zbavit se hemoroidů, odstraňuje příznaky mořské nemoci, zmírňuje nevolnost během těhotenství, pomáhá hojení furunklů a hnisavých ran, je antibakteriálním prostředkem, přispívá k lepšímu vstřebávání tučných jídel.

Kromě toho, zázvor se používá k prevenci takových onemocnění jako je: trombóza, mozková mrtvice, onemocnění ledvin, jater, žlučníku, hormonální poruchy, bronchiální astma, revmatismus, artritida, artróza, maligní formace, bolest kloubů a svalů.

Význam zázvoru pro mužské tělo nelze přeceňovat. Kořen této rostliny přispívá ke zvýšení libida, sexuální touhy, způsobuje proudění krve do intimní zóny, stimuluje potenci, dává jistotu, normalizuje svalový tonus. Používání zázvoru snižuje riziko prostatitidy.

Má pozitivní vliv na zdraví žen během menstruace a předmenstruačního syndromu, často se doporučuje užívat během těhotenství, protože kořen zázvoru může zmírnit příznaky toxikózy: slabost, nevolnost, závratě. Dokonce i lékaři doporučují používat zázvor při neplodnosti, léčbě myomy, normalizace hormonální rovnováhy, menopauze.

V kombinaci s dalšími složkami je zázvor schopen nejlépe odhalit své léčivé vlastnosti. Prášek zázvorů lze snadno zakoupit v oddělení koření a úspěšně je kombinovat s těmito součástmi:

  • zázvorový prášek + voda = obklady při bolesti hlavy a revmatismu;
  • zázvorový prášek + chilli + kurkuma = obklady při bolestí zad a kloubů;
  • zázvorový prášek + muškátový oříšek + domácí jogurt = tinktura proti onemocnění žaludku;
  • zázvorový prášek + med + citron = nápoj, který pomůže vyrovnat se s migrénou, snížit stres, zvýšit tonus, odstranit první příznaky nachlazení;
  • zázvorový esenciální olej – účinný prostředek v boji proti psychickým poruchám, depresi, eliminuje apatii.

Zázvor v kuchyni

Příprava zázvoru má svou vlastní historii, obklopenou nějakým tajemstvím, které neodhalí vše jeho výhody hned. Dokonce i začátečníci v kuchyni vědí, že zázvor lze používat v pokrmech v různých koncentracích v závislosti na individuálních preferencích. Zázvor je široce používán ve vaření:

  • polévky: masové, zeleninové, rybí, houbové;
  • pokrmy z masa (vhodný pro jakýkoliv druh masa – hovězí, vepřové, drůbež, jehněčí, telecí);
  • pokrmy z ryb, mořských plodů a dokonce i suši;
  • zeleninové pokrmy: plněná zelenina (cuketa, rajčata, lilek), houby, domácí konzervování;
  • jako součást nápojů: čaje, koktejly, kompoty, alkoholické nápoje (punč, svařené víno, likéry, zázvorové pivo);
  • přísada do pečení – pro ochucení sušenek, koláčů nebo bábovek (a samozřejmě vánočního symbolu – zázvorových perníků)
  • zázvor lze také použít v jakékoli formě: čerstvé, nakládané, kandované, sušené, mleté, apod.

Kontraindikace při užívání zázvoru

Kořen zázvoru má opravdu jedinečné vlastnosti a doufám, že po přečtení tohoto článku i notorický skeptik půjde do nejbližšího supermarketu pro nákup. Přesto je třeba připomenout, že toto koření má specifické vlastnosti, a proto s jeho použitím raději nepřehánějte. Existuje skupina kontraindikace, kdy by měla být spotřeba zázvoru minimalizována:

  • gastritida, žaludeční a duodenální vřed;
  • onemocnění jater – cirhóza, hepatitida, žlučové kameny;
  • krvácení z hemoroidů, časté krvácení z nosu, problémy s koagulací krve (protože zázvor aktivuje krvácení);
  • těhotenství – zázvor pomáhá eliminovat projevy toxikózy a také posiluje imunitní systém, zlepšuje zdravotní stav, ale zvyšuje tonus dělohy a může způsobit velmi odlišné individuální reakce u těhotných žen, proto než začnete jeho užívat, měli byste se poradit se svým lékařem;
  • horečka – i když kořen zázvoru je nezbytný při nachlazení a infekčních onemocněních, přesto stimuluje produkci tělesného tepla, což je zcela nevhodné při teplotě;
  • alergie – zázvor může způsobit individuální intolerance.

Ještě naši předkové používali kořen zázvoru pro léčbu chorob a na vaření. Toto koření může proměnit vaše jídlo v umělecké dílo, dodá mu nevšední, jedinečnou a nádhernou chuť a vůní.

Tento malý, ale velmi užitečný kořen může obohatit naše tělo o vitamíny a stopové prvky, pomoc při prevenci a léčbě mnoha nemocí. Zázvor je skutečný všelék, který po dlouhou dobu zachová naše zdraví, vitalitu a lesk v očích!