Topinambur: přínosy a škody

Mezi různými kořeny, které nám dává podzim, topinambur je zvláštní a velmi nepopulární. Nicméně ti, kteří vědí, jak je prospěšný topinambur nepropásnou příležitost jeho použit. Čím je tato kořenová zelenina přínosná? Jak správně jeho připravit?

Užitečné vlastnosti topinambur

Topinambur pochází z jihoamerických zemí, kde se aktivně používá v kuchyni indiánských kmenů. Od jednoho z nich i pochází název této kořenové zeleniny a také se nazývá slunečnice topinambur, jeruzalémský artyčok, židovské brambory.

Svou nutriční hodnotou topinambur může konkurovat s tak populárními, ale také dovezenými bramborami. Navíc, na rozdíl od brambor, není vůbec náladový v pěstování, je odolný vůči škůdcům. Hlavní výhodou topinamburu před bramborami je obsah vitamínů a minerálů.

Chemické složení topinambur zahrnuje:

  • cukry,
  • pektiny,
  • bílkoviny a aminokyseliny,
  • vláknina – obtížně stravitelná rostlinná vlákna, která v lidském těle vykonávají detoxikační a vylučovací funkce; její množství v topinamburu se nesnižuje ani při potravinářském zpracování,
  • minerální soli křemíku, vápníku, draslíku, železa a zinku, fosforu, hořčíku,
  • vitamíny – většina vitamínů skupiny B (zejména vitamín B1), také vitamin C.

Pravidelná konzumace topinambur pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a snižuje jeho koncentraci díky obsahu specifické látky inulinu. To činí topinambur neuvěřitelně vhodným pro diabetiky i prevenci této metabolické poruchy.

Konzumace několika hlíz topinamburu týdně pozitivně ovlivní trávicí procesy. Mnoho klinických studií prokázalo, že zlepšuje fungování zažívacích orgánů:

  • právě inulin váže a odstraňuje z krve toxické látky, které se dostávají do střeva během procesu trávení;
  • inulin aktivuje činnost trávicího traktu a žlučníku;
  • složení topinamburu má pozitivní vliv na stav sliznic a krevní oběh v nich, a proto se doporučuje při zánětlivých a ulcerózních procesech;
  • topinambur zabraňuje nevolnosti, zmírňuje pálení žáhy a hořkou chuť v ústech, eliminuje bolestivý syndrom a nadýmání.

Studia ukázala, že topinambur má protiotokový účinek (na otoky ledvinového a srdečního původu), podle výzkumníků, důvodem jsou diuretické vlastností hlízy.

Jako zdroj antioxidantů, topinambur neutralizuje negativní účinky volných radikálů, umožňuje tělu aktivně odolávat patogenní mikroflóře.

Topinambur chrání tělo před patogenními bakteriemi a parazitickými invazemi. To se týká jak celkového účinku na imunitní systém, tak i ochrany střeva například proti lambliím a motolicím. Zdravá mikroflóra ve střevech je zárukou silné imunity a topinambur tomu napomůže.

U jakých onemocnění bude topinambur ve stravě obzvláště užitečný?

  • gastritida, žaludeční a dvanáctníkové vředy,
  • duodenitida,
  • kolitida, enteritida, enterokolitida,
  • pankreatitida,
  • pálení žáhy,
  • dyspeptické poruchy – průjem a zácpa,
  • helmintiáza,
  • cukrovka,
  • vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční,
  • ledvinové kameny.

Přínos hlíz topinamburu pro srdce se vysvětluje vysokým obsahem draslíku, a soli křemíku obsažené v něm přispívají k absorpci vápníku. Jako výsledek, budete mít silné kosti a zuby. Dále topinambur zajišťuje vstřebání vzácného stopového prvku selenu, i když zdrojem selenu není.

Topinambur se doporučuje používat pravidelně lidem, kteří žijí ve městech se špatnými podmínkami prostředí, protože pomáhá vylučovat z organismu soli těžkých kovů.

Topinambur lze použít v kosmetologii. Kaše z hlíz v podobě obličejové masky zmírní malé vrásky, zánět a podráždění.

Kdy je topinambur škodlivý?

Topinambur patří do té vzácné kategorie produktů rostlinného původu, jejichž jediným výrazným nedostatkem je nesnášenlivost. Samozřejmě, topinambur se nedoporučuje velmi malým dětem. Měl by být zaveden až na konci prvního roku života. Pokud se intolerance dítěte nerozvíjí, je nepravděpodobné, že by topinambur ublížil v následujících letech.

Intolerance topinambur se projevuje nepohodlím ve střevech, nadýmáním a tvorbou plynu, méně často kožními vyrážkami. Něco podobného se může vyvinout v případě, kdy topinambur konzumujete nadměrně. Ale, jak všichni víme, nadměrná výživa ještě nikomu neprospěla.

Při konzumace topinamburu je třeba dodržovat opatření nebo ještě lépe- kombinovat jeho s jinou zeleninou.

Jak připravit topinambur?

Než začnete s vařením, musíte topinambur správně vybrat. Máte-li pozemek, nebuďte líní a pěstujte topinambur sami. Je velmi nenáročný a má bohatou úrodu.

Úrodu topinamburů však nebudete moci skladovat celoročně. Topinambur se poměrně rychle kazí. Hlízy topinamburu nemají zkorkovatělou slupku jako brambory a snadno vysychají.

Právě pružnosti hlíz topinamburu je třeba věnovat pozornost při výběru této zeleniny na pultech obchodů. Kvalitní topinambur nebude měkký na dotek, což jinak může naznačovat hnilobu uvnitř. Normální je i přítomnost výrůstků a drsností na sloupce topinamburu, ostatně je to typické pro kteroukoliv kořenovou zeleninu. Dalším alarmujícím znakem nekvalitního produktu je nerovnoměrnost zbarvení a přítomnost tmavých skvrn. Zároveň se topinambur většinou prodávají nepraný, což muže ovlivnit posouzení jeho kvality.

Proč topinambur prodávají nepraný? Protože to ovlivňuje jeho trvanlivost. Vyorané hlízy by měly být skladovány ve sklepě nebo lednici ne déle než jeden měsíc. Pokud byl topinambur vyprán nebo dokonce vyčištěn, nasekán, může být uchováván v lednici po dobu nejvýše 2-3 dny.

Nejvíce neočekávaná rada pro skladování topinamburu – část hlíz ponechat v půdě, které s příchodem jara se stanou skutečnou vitaminovou bombou. To platí ale pouze pro mrazuvzdorné odrůdy topinamburů.

Jak používat topinambur v kuchyni? Nedříve je třeba ho důkladně vyčistit a opatrně odstranit sloupku. Dále topinambur můžete tepelnému zpracovat ale nemusit. Nejjednodušší je hryzat topinambur jako mrkev. Ale v salátech je mnohem zajímavější. Zkombinujte ho třeba s mrkví, celerem, kukuřicí a hráškem, jablky atd. Mžete ho smažit, dusit a vařit, přidat do zeleninového ragú nebo pyré. Salát s topinamburem může být ochucený majonézou, smetanou nebo rostlinnými oleji s citronovou šťávou a/nebo hořčicí. Pokud se rozhodnete vařit topinambur, zkuste to udělat v mléce nebo smetaně, chuť bramborové kaše bude božská.