Kukuřičný olej – od pánve až po kosmetiku

Kukuřice, královna polí … pravě ona nám darovala tento zázrak – olej z kukuřičných klíčků. Podle chuťových a aromatických vlastností je tento produkt neutrální, má jantarovou žlutohnědou průhlednou barvu. V domácnosti se používá pro smažení, pečení, také jako základ pro omáčky. Tento produkt se doporučuje používat během diety, je také užitečný pro dětský organizmus.

Vlastnosti kukuřičného oleje

Ve skutečnosti je to zlatý důl užitečných látek v naší kuchyni, protože obsahuje vitamíny E, A, B1, B2, PP, F, K, cholin, minerály Fe, Mg, K. Je bohatý na kyseliny – olejovou, linolovou, palmitovou, stearovou, lecitin, fytosteroly. Jednou z nejužitečnějších vlastností kukuřičného oleje je přítomnost vitaminu E, kterého je mnohem víc, než v slunečnicovém oleji. Vitamin E pozitivně ovlivňuje hypofýzu, endokrinní systém, pohlavní žlázy, nadledviny.

Kukuřiční olej má velmi kladný vliv na fungování našeho těla a všechny procesy, které v něm probíhají. Je to bez nadsázky «zlatý» olej:

  • zlepšuje svalový tonus;
  • přispívá ke zdravému spánku a celkové pohodě;
  • uklidňuje nervový systém;
  • stimuluje produkci endorfinu;
  • zlepšuje pokožku a vlasy;
  • posiluje imunitu;
  • blokuje alergické reakce;
  • zmírňuje migrény.

Druhy kukuřičného oleje

Kukuřičný olej se výrazně liší od ostatních tuků rostlinného původu. Nejbližším k němu je sójový olej.
Olej může být:

  • nerafinovaný;
  • rafinovaný nedezodorizovaný;
  • rafinovaný dezodorizovaný značky D (používá se ve výrobcích dětské a zdravé výživy);
  • rafinovaný dezodorizovaný značky P (je dodáván do obchodů a stravovacích zařízení).

Jak je vidět druhů tohoto produktu je značné množství. Před nákupem tohoto produktu stojí za to přemýšlet o jeho rafinaci a dezodoraci. Nedezodorizovaný olej má charakteristickou specifickou vůni. Nerafinovaný olej má tmavý odstín, také specifickou, ale spíše příjemnou vůni, tento druh oleje má hnědou barvu a tmavý sediment. V něm mohou být zbytky pesticidů.

Olej, na který jsme zvyklí v supermarketech je většinou rafinovaný, nejčastěji se používá při dochucení zeleninových salátů. Má jasně žlutý odstín a také specifickou vůni.

Zajímavosti o kukuřičném oleji

  • Kukuřičný olej je nejen užitečným produktem používaným v kuchyně a v kosmetickém průmyslu. Je to surovina pro motorovou naftu rostlinného původu. Používá se také k výrobě technických olejů, barev, mýdel. Jeho deriváty jsou také používány v textilním průmyslu.
  • Aktivní látky “zlatého” oleje jsou schopny zvýšit laktaci, proto lékaři důrazně doporučují, aby během kojení ženy konzumovaly kukuřičný olej.
  • Obsah kalorií 100 g oleje je 900 kcal. Pokud budeme analyzovat triádu tuky, proteiny, sacharidy, pak poslední dvě složky kukuřičný olej neobsahuje vůbec a tuky tvoří 99,9% složení.

Použití “zlatého” oleje

U lidí, kteří pravidelně používají kukuřičný olej, se výrazně zvyšuje svalový tonus a vytrvalost. Odborníci na výživu důrazně doporučují používat tento produkt osobám, které se zabývají fyzickou nebo sportovní činností.

Genetika se také aktivně zabývá studiem vlastností tohoto produktu. Kukuřičný olej je nezbytný pro prevenci mutací, které se často vyskytují při působení chemického a ionizačního účinku. Tento produkt má vlastnost posilovat lidskou imunitu: podle statistik, lidé, kteří používají tento produkt, méně trpí infekčními a jinými onemocněními.

Tento produkt se osvědčil jako doplněk k rehabilitaci po těžkých onemocněních a operacích. Užíváním 1 polévkové lžíce dvakrát denně půl hodiny před jídlem normalizujete činnost žlučníku.

Olej užívají při poruchách metabolismu, vyvolávajících vznik přebytečných kilogramů. Je vhodný pro diabetiky a lidi s narušenou funkcí střev.

Zevně olej se používá na léčení omrzlin, popálenin, malých poranění, ekzému a lupénky. Kosmetologové doporučují používat tento olej jako balzám na rty.

Lecitin, který je součástí oleje se aktivně používá v oblasti krásy a kosmetologie. Obsahuje antioxidanty, které podporují omlazení vlasů a pokožky, aktivují regenerační procesy a zpomalují stárnutí. Tato užitečná látka odstraňuje z našeho těla “špatný” cholesterol, který se hromadí v cévách a ucpává je.

Dále se tento olej používá k zesvětlení pigmentových skvrn. Maska na bázi kukuřičného oleje může vyhlazovat tón pleti, udělat ji hladkou, zbavit vrásek. Kosmetologové jako masku pro pokožku doporučují smíchat vaječný bílek, med a kukuřičný olej.

Chcete-li si dát ruce a nehty do pořádku, můžete si udělat koupel z kukuřičného oleje. V tomto případě je optimálně smíchat olej s jódem. Je užitečné aplikovat kukuřičný olej na pokožku rukou před spaním a k tomu použit speciální rukavice pro vytvoření mikroklimatu.

Optimální je využití kukuřičného oleje pro relaxační a léčebné masáže. Účinek bude ještě lepší, pokud přidáte několik kapek esenciálního oleje.

Vlasy vám také poděkují, pokud vetřete olej do pokožky hlavy a zabalíte vlasy do ručníku hodinu před mytím. Vlasy po této proceduře se stávají svěží, lesklé a hebké.

Kontraindikace pro použití

Pro použití kukuřičného oleje neexistují žádné obecné kontraindikace. Ale stejně jako při použití jakéhokoli jiného produktu, stojí za to pamatovat na osobní nesnášenlivosti a individuální citlivost. Pokud máte pochybnosti o tom, zda je vhodné použít tento produkt a nejste si jisti, jak vaše tělo zareaguje na kukuřičný olej, poraďte se s lékařem nebo začněte užívat olej v malých množstvích.

Jedinou kontraindikací pro použití “zlatého” oleje je zákaz používání prošlého produktu. V případě, že je olej zakalený, objevil se neobvyklý sediment, hořkost, pak raději ho nepoužívejte. V prošlém kukuřičném oleji je obsazeno nadměrné množství oxidů škodlivých pro zdraví.

Problém výběru: slunečnicový nebo kukuřičný olej?

Mnoho spotřebitelů oleje váhá při výběru jednoho ze dvou olejů. Oba produkty si zaslouží naši pozornost. V kukuřičném oleji je podíl Omega-9 mastných kyselin mnohem vyšší, než u slunečnicového oleje, ale v slunečnicovém oleji více Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin.

Nejvýznamnějším ukazatelem, podle kterého slunečnicový olej je lepší než kukuřičný je obsah velkého množství polynenasycených kyselin. Polynenasycené kyseliny zbavují naše tělo nadměrného cholesterolu.

Pokud jde o tepelnou úpravu, v tomto případě je kukuřičný olej užitečnější, protože Omega-9 mastné kyseliny jsou odolné vůči vysokým teplotám. Při smažení nebo pečení je jejich oxidace minimální. U kukuřičného oleje je procento polynenasycených tuků nižší než u slunečnicového oleje, takže je vhodnější pro tepelné zpracování nebo smažení.